Hösten 2014

25 september 2014 var CaosCafés medlemmar inbjudna till en föreläsning om psykisk ohälsa - HOPP EGENMAKT OCH ÅTERHÄMTNING -Arrangör Svedala kommun. Fredrik Thyberg, inflytandekoordinator, Region Skåne. Fredrik berättar om varför det är viktigt att arbeta återhämtningsinriktat. Linda Bjarnefeldt från projekt Värdefullt berättade om sitt självskadebeteende och hur psykiatin ger upp och skickade hennt ill rättspsykiatrin i Växjö. Där tillbringade hon drygt tre år utan att ha begått något brott, men Linda visar att återhämtning är möjlig trots tidigare stora svårigheter. Kiriakos Backis från projekt Värdefullt  - Jag var död! Men gillade inte det, så jag kom tillbaka. Kiriakos berättar om hur hans fysiska smärtor drev honom in i psykisk ohälsa. Vidar berättade han om en återhämtning som kommit genom stor vilja och målmedvetenhet.

______________________________________________________________________________________________________________________

3 oktober 2014 var representanter från CaosCafé inbjudna till träff med Svedala kommun - med områdeschef Petra Dahlsjö (LSS och socialpsykiati), medbjudna var även enhetschef Karin Sörensson (Resursenheten) och biträdande utbildningschef Annika Kraft. Den här gången handlade diskussionerna om situationen i skolan för våra barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser. Mycket mer finns fortfarande att lyfta och diskutera om detta.

_______________________________________________________________________________________________________________________

7 oktober 2014 var CaosCafés medlemmar inbjudna till en föreläsning och cannabis- HAR DU KOLL PÅ CANNABIS? -Arrangör Svedala kommun. Representanter från Föräldraföreningen Mot Narkotika FMN föreläste om cannabis och andra droger - det finns mängder och det kommer ständigt nya som dessutom är enkla att få tag på. Våra ungdomar lever i en farlig värld. Om att våga vara vuxen, om vad du som förälder kan göra. Varför det INTE är kränkande att ta drogtest på sin son eller dotter. En pappas gripande berättelse om sin dotter som förlorade kampen mot drogerna.

________________________________________________________________________________________________________________________

8 oktober 2014 - under Skåneveckan för psykisk hälsa arrangerades en psykiatridag i Svedala kommun på Folkets Hus. CaosCafé deltog som utställare och i Talkshow. Temat var psykisk hälsa för alla. Det var musikunderhållning med Pontus Stenqvist. Linda Allansson Wester kommunstyrelsens ordförande och Ambjörn Hardenstedt kommunstyrelsens vice ordförande invigde kvällen med en dialog om psykisk ohälsa/hälsa. Alexandra Tykesson från projekt Värdefull berättade om hur det är att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa och om sina egna erfarenheter om psykisk ohälsa. Talkshow med representanter från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne, Svedala kommun och CaosCafé - moderator Pontus Stenqvist - diskussionerna handlade mycket om vad det finns för hjälp att få från olika instanser om man till exempel ska återgå till arbete från en längre frånvaro. Mikaela Bengtsson berättade om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och vägen tillbaka. Fotoutställning: Det syns inte men märks och En vanlig dag. Psykiatridagen arrangerades i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Söderslätt och Region Skåne. Medverkande: Kyrkan, anhörigombud LSS och Socialpsykiatri, Svedala anhörigförening, den ideella föreningen CaosCafé, Psykiatrin i Trelleborg, personlig ombud (PO) i Svedala kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Attention med flera.

_________________________________________________________________________________________________________________________

30 oktober - CaosCafé har fått möjlighet att lämna synpunkter på Svedala kommuns Åtgärdsplan för 2015-2016 vad gäller PRIO 2014. Alla CaosCafés medlemmar har tillfrågats och synpunkterna har sammanställts i ett dokument som vi har lämnat in till områdeschefen inom LSS och socialpsykiati.

__________________________________________________________________________________________________________________________

2 november bjöd vi in Mikaela P Bengtsson till CaosCafé. Mikaela var en av föreläsarna på psykiatridagen den 8 oktober. Hon berättade då om sitt liv och att hon 2014 åkte till Kina och gick en tre månaders utbildning till internationell lärare i qigong. Sedan hon började träna qigong har hennes liv förändrats till det bättre på flera sätt än vad hon någonsin hade kunnat ana. På hennes hemsida kan du läsa mer www.zhinengqigongwellness.se . Vi har bestämt att det under våren (februari 2015) kommer att vara tre tillfällen med Zhinengqigong på våra caféträffar. Mer information kommer!

___________________________________________________________________________________________________________________________

16 november hade vi träff med tips om böcker och bloggar som handar om oss och våra närstående. Vi delade ut gratislotter och vinsten var en bok. Författaren Jan Edelholt har skänkt en bok som heter "Ett stöd i natten". En unik bok som handlar om en nattarbetare på ett LSS-boende, om hans känslor inför möten med alla de olika personligheter som han har till uppgift att stödja. En bok som är både sorglig, varm och lite hoppfull. För om vårdaren i boken finns på riktigt så blir livet betydligt bättre för de som finns inom kommunernas LSS. Boken finns också att köpa hos Adlibris.se.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Fredagen den 28 november hade vi ett välbesökt familjearrangemang - bowlingkväll i Svedala bowlinghall. Vi hade hyrt hela hallen och alla banorna. Barnfamiljerna fick bowla först och sedan de som hade mer tålamod med att vänta. Vi fikade och hejad på varandra och hade en mycket trevlig kväll tillsammans. 
_____________________________________________________________________________________________________
Den 5 december var vi på möte med kommunens representanter för socialpsykiatri och LSS. Då tackde vi av områdeschef Petra Dahlsjö med en fin julamaryllis i kruka och ett Caoshalsband. Petra har haft ett gott samarbete med oss på CaosCafé och visat att hon verkligen vill utveckla LSS och socialpsykiatrin. Nu är det ledsamt att hon lämnar oss och idagläget vet vi inte vem som efterträder henne.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Söndag den 14 december hade vi 2014 års sista caféträff. Det var ett välbesökt öppet café för allmänheten med Lucia-tema. Vi bjöd på hembakta lussekatter, pepparkakor och annat gott. En del små lucior dök också upp och gladde oss!!